sebab gyler wat roti...mula2 wat roti epal.. sbb tgk cite hantu..
dah x leh tido... tgh pg wooo.. punya la rajin...kalo wat calon bini.. mmg pass la kan..
pastu ahad tu wat roti kosong mulat2...
mlm semalam lak.. wat lagi roti epal..
tp biasa la roti aku ni..resepi sesuka hati....
sapa yang cuba kalo x sedap..
mintak maaf yeeee....sebab ni ikut tekak saya..
dan berdasarkan barang yang ade kat rumah je...
( x sangke hanie n zella request resepi..)
(kembang jap.. poooppp koyak kain..)
RESEPI ROTI EPAL SESUKA HATI...
INTI EPAL
1 biji epal merah ( parut )
1 biji epal hijau ( parut )
2 sudu gula perang
1 sudu tepung gandum
1 batang kulit kayu manis
air sedikit
Cara membuat :
Masak epal dan gula guna api sederhana. Masuk air sedikit. Masukkan jugak
kulit kayu manis. Bila epal dah agak lembut. Masukkan tepung dgn tujuan nak
bagi pekat. Kalo pekat sgt tmbh la air sedikit. Ikut kesesuaian dan selera
korg.. Pastu kulit kayu mnis leh la dibuang.. sekadar amik rase je.. x buh pun xpe..
DOH ROTI
*siyes mmg aku main taram je...*
RESEPI ROTI EPAL SESUKA HATI...
INTI EPAL
1 biji epal merah ( parut )
1 biji epal hijau ( parut )
2 sudu gula perang
1 sudu tepung gandum
1 batang kulit kayu manis
air sedikit
Cara membuat :
Masak epal dan gula guna api sederhana. Masuk air sedikit. Masukkan jugak
kulit kayu manis. Bila epal dah agak lembut. Masukkan tepung dgn tujuan nak
bagi pekat. Kalo pekat sgt tmbh la air sedikit. Ikut kesesuaian dan selera
korg.. Pastu kulit kayu mnis leh la dibuang.. sekadar amik rase je.. x buh pun xpe..
DOH ROTI
*siyes mmg aku main taram je...*
BAHAN A :
1.5 cawan tepung gandum
1 cawan oat
1.5 cawan tepung gandum
1 cawan oat
1 sudu teh serbuk penaik
[ dicampurkan dalam 1 bekas - gaul]
BAHAN B :
1 peket yis (mauripan]
[ dicampurkan dengan air suam suku cawan ]
BAHAN C:
1 sudu susu tepung + air masak (dalam suku cawan)
1 biji telur ayam (dipukul bersama )
1 sudu teh gula
sedikit garam
Cara...
1. Campur je BAHAN B dan C...
2. Masuk bahan yang dicampur pada BAHAN A...
3. Ikut kesesuaian.. kalo lembik tambah la tepung ckit2... supaya x melekat..
[ dicampurkan dalam 1 bekas - gaul]
BAHAN B :
1 peket yis (mauripan]
[ dicampurkan dengan air suam suku cawan ]
BAHAN C:
1 sudu susu tepung + air masak (dalam suku cawan)
1 biji telur ayam (dipukul bersama )
1 sudu teh gula
sedikit garam
Cara...
1. Campur je BAHAN B dan C...
2. Masuk bahan yang dicampur pada BAHAN A...
3. Ikut kesesuaian.. kalo lembik tambah la tepung ckit2... supaya x melekat..
(kalo keras tmbh lak air kosong ckit.. yg penting dpt doh yang elok k!)
4. Tp pe yg aku belajar.. kalo wat doh roti jgn guna bekas plastik...
5. Bila dh dpt doh yg sesuai yakni x melekat bahagi kepada dua bahagian..
6. Tutup ngan tuala lembab, biar doh naik dalam 20-30 min...
7. Bila doh dah naik, tumbuk kluarkan angin... doh mungkin melekat ckit..
8. Keluarkan 1 bahagian, angai ckit ngan tepung x nk bg melekat...
9. Canai dan letakkan inti epal dan gulung... repeat ntuk bhgn 1 lagi...
10. Dulang pembakar lengser ckit ngan minyak.. kalo nak lg sehat minyak jagung k..!
11. Masukkan roti dan lembabkan gak taw ngan minyak.. pastu tabur oat... Biar roti naik lagi dalam 30 min.. tutup gak taw ngan tuala lembab...
12. Bakar pada suhu 175 drjah celcius.. lama ikut korg jgn x masak n hangit dah laaa.. mcm aku suka garing2... aka nak hangit dah kot hahaha..!
4. Tp pe yg aku belajar.. kalo wat doh roti jgn guna bekas plastik...
5. Bila dh dpt doh yg sesuai yakni x melekat bahagi kepada dua bahagian..
6. Tutup ngan tuala lembab, biar doh naik dalam 20-30 min...
7. Bila doh dah naik, tumbuk kluarkan angin... doh mungkin melekat ckit..
8. Keluarkan 1 bahagian, angai ckit ngan tepung x nk bg melekat...
9. Canai dan letakkan inti epal dan gulung... repeat ntuk bhgn 1 lagi...
10. Dulang pembakar lengser ckit ngan minyak.. kalo nak lg sehat minyak jagung k..!
11. Masukkan roti dan lembabkan gak taw ngan minyak.. pastu tabur oat... Biar roti naik lagi dalam 30 min.. tutup gak taw ngan tuala lembab...
12. Bakar pada suhu 175 drjah celcius.. lama ikut korg jgn x masak n hangit dah laaa.. mcm aku suka garing2... aka nak hangit dah kot hahaha..!
** lagi elok pakai whole wheat flour**
Tinkiu banyak2 sayam.. sayang u banyak2 jugak sebab baik hati sangat membuat n3 ini sekali dengan resepi nya.. huh rase nak buat sekarang jek..tapi semua bahan pun nan ado.. weekend ni harus di cuba..
ReplyDeleteTerima kasih sayam.. LOVE U muah2
waaaa.. welkam jugak ye sayam...
ReplyDeleteLUV U 1,2,3 hehehe.. XOXOXOXO...